Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Moja propozycja to przebudowa zakładki "Imieniny" w 'Narzędzia -> Ważne daty' na zakładkę służącą do wyszukiwania wszelkich własnych, (i standardowych) wpisów we wszystkich zakładkach. Czyli : w obecnej chwili w tej zakładce wpisać mozna czyje imię szukamy i otrzymujemy wyniki w postaci dni w roku kiedy osoba o danym imieniu może obchodzić imieniny.
Ja proponuje rozszerzyć wyszukiwanie na wszystkie wpisy w zakładkach w "Ważne daty", czyli wyszukiwanie Imienin, Solenizantów, Ważnych dni (własnych i standardowych), Prywatnych/rocznic a także zdefiniowanych Alarmów (konkretnie w tym przypadku tekstu komunikatu, jeśli taki był ustawiony). Ogólnie przeszukiwanie wszystkich terminów które są domyślnie (imieniny, ważne dni) i wszystkiego co dodaliśmy sami do poszczególnyych zakładek.
Jak ktoś ma długo KXP i /lub często dodaje tam jakieś terminy, alarmy, zdarzenia, rocznice itd. to może się zgromadzić całkiem pokaźna ilość dat. Moja propozycja by usprawniła znalezienie przyszłych i przeszłych zdarzeń dodanych w 'Ważne daty'.
Czasem chciałbym np. wiedzieć kiedy coś tam miało miejsce, a nie pamiętam daty, ale wiem że wpisałem kiedyś do KXP, a lista jest powiedzmy, już bardzo długa, bo nie kasuję dawnych dat. I to by było wtedy idealne rozwiązanie...
Dla przykładu mogłoby to tak mniej więcej wygladać:
Jak widać na przykładzie chodzi mi o to żeby po wpisaniu dowolnego ciągu znaków (słowa kluczowego) wyświetliły się w wpisy z wszystkich zakładek w 'Ważne daty" oraz 'Alarm' oraz ewentualnie imieniny w których występuje szukane wyrażenie.
Poza tym wg. mnie dobrze by było aby po dwukrotnym kliknięciu w pozycję z takiej listy wyszukanych dat okno "narzędzi KXP" przełączało się na odpowiednią zakładkę z tą datą, gdzie mozna by ją szybko usunąc lub edytować.
Myslę że byłoby to przydatne i jak pomysł dojrzeje to miałby szanse na wcielenie w KXP. Zachęcam więc do komentowania mojej propozycji i dodawania swoich spostrzeżeń i pomysłów w tym temacie.
Ostatnio edytowany przez JaroU (23 maj 2006, 23:34)
pomysł Extra, ale czy jak wpisze np. Marcina, (powiedzmy że szukam imienin), to czy rożróżni 'Marcinka' w alarmach itd. i to pokaże, czy trzeba wpisać 'marci'?
(A pomysł (nie mój, JaroU) nie jest chyba trudny do wykonania, więc popieram )
Ostatnio edytowany przez pawloka (24 maj 2006, 09:51)
pawloka napisał:
pomysł Extra, ale czy jak wpisze np. Marcina, (powiedzmy że szukam imienin), to czy rożróżni 'Marcinka' w alarmach itd. i to pokaże, czy trzeba wpisać 'marci'?
(A pomysł (nie mój, JaroU) nie jest chyba trudny do wykonania, więc popieram )
To jest zasadniczy element mojej propozycji, aby wystarczyło wpisać tylko początek wyrazu, i w wynikach były wszystkie jego odmiany i formy. Ale oczywiście zawsze mozna ograniczyć wyszukiwanie przez wpisanie całego wyrażenia, i tak, jak wg. przykładu wpiszesz 'Marcina' to dostaniesz tylko imieniny w wynikach i inne daty ale tylko takie gdzie dokładnie jest 'Marcina' (wg. tego co na powyższym obrazku poza imieninami zostałaby już tylko jedna data, np. 'Marcinka' juz by nie było).
No pomysl jest super a @Zielinski: co o tym sadzi??... Wprowadzi to do KXP ??
Nic dodać nic ująć. Dobry pomysł. Poręcznie, praktycznie i jest porządek a przecież... "Ordnung must sein"
Do tego ewentualny dodatek...
(na SB) max17 napisał:
jak już wyszukamy to imię, to przydała by się możliwość, że jak się 2x kliknie na to imię i przechodzi automatycznie do zakładki "Ważne daty" => "Solenizant" i Wpisuje się to automatycznie imię do odpowiedniego pola, dopisujemy co trzeba i gotowe.
Witaj
Mam od niedawna kalendarz jest to coś wspanialego pomimo iz jestem początkuiacym od niedawna mam komputer ucze sie sam powoli - do celu.
Moim zdaniem byłby lepiej wprowadzic zamiast imion daty, będzie to pomocne w nauce jak przeczyta sobie jakąś datę to może się utrwalić myslę? nigdy za wiele wiadomości
pozdrawiam jozef
Strony: 1