Nie jesteś zalogowany.
Propozycja jednego z użytkowników programu:
przy informacjach dotyczących pogody dla danego miasta, oprócz godzin dotyczących wschodu i zachodu słońca, również - o informacje dotyczące faz księżyca (również ewent. ile dni pozostaje np. do pełni).
Jest to potrzebne nie tylko dla osób typu wędkarze i grzybiarze - wiele innych osób może z tych informacji wyciągać istotne dla siebie wnioski.
Czy tylko w zakładce Pogoda -> Miasta, czy także w podpowiedzi po najechaniu kursorem na porę dnia/ikonę pogody, w której już jest dość dużo informacji...

Także w podpowiedzi na ikonę dnia/pogody. Nie jestem wędkarzem, ale interesuję się astronomią i takie coś jest mi... Na bardzo! 
Wśród wirusów rozróżniamy: mikroby, mikrony, mikrusy i mikrobusy...
Mi fazy księżyca się przydadzą, interesuję się astronomią.

Proponuję dodać również opcję pokazywania w ikonce zamiast pory dnia czy pogody również fazę księżyca. Mogła by się pojawiać dopiero pod wieczór, zamiast ikonki statycznego księżyca, to również faza by była.
yaroszy napisał:
jarekryzyko napisał:
Proponuję dodać również opcję pokazywania w ikonce zamiast pory dnia czy pogody również fazę księżyca. Mogła by się pojawiać dopiero pod wieczór, zamiast ikonki statycznego księżyca, to również faza by była.
Popieram w całej rozciągłości
![]()
W każdym bądź razie, Fazy jako takie przydadzą się - jak sądzę, nie tylko mi ...
nie mylisz się. Mi się przydadzą, ale to bardzo.
Taki_co_ma_konto_na_SB napisał:
yaroszy napisał:
jarekryzyko napisał:
Popieram w całej rozciągłości
![]()
W każdym bądź razie, Fazy jako takie przydadzą się - jak sądzę, nie tylko mi ...nie mylisz się. Mi się przydadzą, ale to bardzo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pomyliłem się. ja też popieram.
Każdy ma prawo do błędu.

Ten topic jest bardzo ciekawy i dużo jest w nim pomysłów, więc może żeby z przełączniem tych wszystkich funkcji, dla samej prostoty obsługi po prostu zrobić nowe menu (zakładkę/okienko) w Kalendarz->Okno
Wtedy opcje regulacji wszelkich ustawień tej ikonki pogodowej byłyby w jednym miejscu (obecna pogoda (wraz z przystawkami), przyszłe fazy księżyca, wybór podpowiedzi)
Proponowałbym dodać jeszcze możliwość całkowitego wyłączenia ikonki pogodowej.
zielinski86 napisał:
przy informacjach dotyczących pogody
Korzystając z okazji, że już Admin założył topik o pogodzie, podczepię się tutaj aby nie tworzyć drugiego Topka, o co mi biega? Biega mi o to, aby Admin dodał do tego obrazka/ikonki
Możliwość łatwego odświeżenia tego okienka Np. przy pomocy prawokliku, prawym Myszy/kontekst ODŚWIEŻ, bo jak na razie, zeby odświeżyć, info na Ikonce muszę otwierać Okno Narzędzia wchodzić w informacje o pogodzie i klikać odśwież a tak było by szybko i bezboleśnie, co o tym myślicie?

Rumcajs napisał:
Możliwość łatwego odświeżenia tego okienka Np. przy pomocy prawokliku, prawym Myszy/kontekst ODŚWIEŻ, bo jak na razie, zeby odświeżyć, info na Ikonce muszę otwierać Okno Narzędzia wchodzić w informacje o pogodzie i klikać odśwież a tak było by szybko i bezboleśnie, co o tym myślicie?
A po co ci odźwieżanie tej ikonki? Jest odświeżana raz dziennie bo pogoda w ciągu dnia się nie zmienia... Po co masz odświeżać? No chyba że podczas uruchomienia kalendarza nie może się połączyć z pogodą i wtedy zostaje Ci ikonka pory dnia.
Poza tym ikonka pogody odświeża się automatycznie po zmianie daty (po północy).
DIESEL napisał:
A po co ci odźwieżanie tej ikonki?
A po to żeby było, skoro jest odświeżanie w "oknie Narzędzia" to widocznie do czegoś służy 
Tak dokładnie podczas uruchamiania kompa i co za tym idzie KXP nie ma mozliwości zeby Pogoda pobrała dane z Sieci, bo wtedy nie ma połączenia z Netem.
A nie zawsze po nawiązaniu połączenia ( u mnie jeszcze ani razu) ikonka się odświeża automatyvcznie, więc dla tego ten prawoklik był by dla mnie dobrym rozwiązaniem
Ostatnio edytowany przez Rumcajs (01 kwi 2006, 13:36)

jarekryzyko napisał:
CAŁKOWICIE SIĘ Z TYM ZGADZAM!!! O to mi chodziło!!!

Ostatnio edytowany przez dżamper (28 cze 2006, 23:21)
jestem za.
Dodatkowo co do ikonki w rogu kalendarza (zamiast pogody/pory dnia) proponuje aby pojawiała się stale, nie tylko w nocy czy wieczorem- może to brzmi dziwnie ale czasami bardziej by mi osobiście to było na ręke niż np, możliwość oglądania pogody - może innym osobom też
Mnie też bardzo przydałaby się faza księżyca oraz jego godziny wschodu i zachodu. Przecież w każdym normalnym kalendarzu jest 

fazy księżyca napisał:
Mnie też bardzo przydałaby się faza księżyca oraz jego godziny wschodu i zachodu. Przecież w każdym normalnym kalendarzu jest
Mi przydały by się fazy księżyca, bo lubię "trochę" astronomię więc jestem "ZA"

T610 napisał:
fazy księżyca napisał:
No ja też jestem ZA ponieważ tak jak T610 napisał ze lubi astronomie i ja tez lubie wię c jestem całkowicie ZA 

piotrek_ck napisał:
T610 napisał:
fazy księżyca napisał:
No ja też jestem ZA ponieważ tak jak T610 napisał ze lubi astronomie i ja tez lubie wię c jestem całkowicie ZA
Ja też jestem ZA
bo warto wiedzieć kiedy jest pełnia lub ciemna noc. Lubię takie gadźety mieć pod okiem.

i 

Jestem za fazami księżyca, porami roku, za pokazywaniem ŚWIĄT RUCHOMYCH, np. WIELKANOC, BOŻE CIAŁO itp. Mogą być podane też święta inne, jak początek chińskiego, islamskiego i żydowskiego Nowego Roku i inne.
pozdrawiam - wojtek augustyn, zkwoj@wp.pl

Właśnie, wprowadzenie świąt ruchomych jest najbardziej potrzebne. Powinny byc również aktualne święta państwowe. Fazy księżyca warto mieć, dla wędkarzy, ogrodników, nocnych marków. Jeśli chodzi o podawane imieniny w Kalendarzu XP, to dziwne jest ich przypisanie do określonego dnia. Skąd te imieniny się wzięły w danym dniu, choć w wielu normalnych kalendarzach ich nie ma, za to są inne, których tu nie ma? Składam ludziom życzenia zgodnie z Kalendarzem XP, a ludzie mnie wyśmiewają i radzą zajrzeć do normalnego kalendarza.
- Jest tyle postów dotyczących Kalendarz XP. Ciekawe czy autor Kalendarza XP je czyta?

max17 napisał:
Ewentualnie możnaby zrobić w opcjach co ma być pokazywane w chmurce. Do wyboru było by:
[x] - on, [ ] - off
- [x] Pokazuj chmurkę // jesli wyłączone, pozostałe pola typu "disabled"
- [x] Data
- [x] Informacje o dniu
- [x] Wschód/zachód słońca itp.
- [x] Pogoda
- [x] Fazy księzyca
Opcje te można by umieścić pod buttonem np. "Ustawienia podpowiedzi" który pokazywał by się ( tak jak "Lista ostatnich tapet" ) po zaznaczeniu zakładki "Pogoda" w "Internet".
Tylko jest też 1 minus tego triku: dla nowych było by to zbyt skomplikowane i zanim by się połapali o co w tym wszystkim chodzi to by pewnie zrezygnowali....
jestem całkowicie ZA!
JESTEM ZA A NAWET PRZECIW XD. NIE NO, TAK NAPRAWDĘ, TAK NA POWAŻNIE TO JESTEM CAŁKOWICIE A NAWET WIĘCEJ NIŻ CAŁKOWICIE NA NIE, JESTEM PRZECIW. NIESTETY, ALE TEN POMYSŁ PRZYDA SIĘ JAK ŚWINI SIODŁO LUB JAK PIĄTE KOŁO U WOZU NIESTETY... /NIE MA LEPSZEGO, OD KALENDARZA ER CE CZWARTEGO, NIE MA LEPSZEGO, OD ER CECZKA CZWARTEGO/ /37.04 RC4/
Też jestem za, ciekawy pomysł 
-----------------
www.zdrowie-publiczne.com.pl | www.zdrowie-publiczne.info