Nie jesteś zalogowany.
Propozycja jednego z użytkowników programu:
przy informacjach dotyczących pogody dla danego miasta, oprócz godzin dotyczących wschodu i zachodu słońca, również - o informacje dotyczące faz księżyca (również ewent. ile dni pozostaje np. do pełni).
Jest to potrzebne nie tylko dla osób typu wędkarze i grzybiarze - wiele innych osób może z tych informacji wyciągać istotne dla siebie wnioski.
Czy tylko w zakładce Pogoda -> Miasta, czy także w podpowiedzi po najechaniu kursorem na porę dnia/ikonę pogody, w której już jest dość dużo informacji...
Także w podpowiedzi na ikonę dnia/pogody. Nie jestem wędkarzem, ale interesuję się astronomią i takie coś jest mi... Na bardzo!
Mi fazy księżyca się przydadzą, interesuję się astronomią.
Proponuję dodać również opcję pokazywania w ikonce zamiast pory dnia czy pogody również fazę księżyca. Mogła by się pojawiać dopiero pod wieczór, zamiast ikonki statycznego księżyca, to również faza by była.
yaroszy napisał:
jarekryzyko napisał:
Proponuję dodać również opcję pokazywania w ikonce zamiast pory dnia czy pogody również fazę księżyca. Mogła by się pojawiać dopiero pod wieczór, zamiast ikonki statycznego księżyca, to również faza by była.
Popieram w całej rozciągłości
W każdym bądź razie, Fazy jako takie przydadzą się - jak sądzę, nie tylko mi ...
nie mylisz się. Mi się przydadzą, ale to bardzo.
Taki_co_ma_konto_na_SB napisał:
yaroszy napisał:
jarekryzyko napisał:
Popieram w całej rozciągłości
W każdym bądź razie, Fazy jako takie przydadzą się - jak sądzę, nie tylko mi ...nie mylisz się. Mi się przydadzą, ale to bardzo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pomyliłem się. ja też popieram.
Każdy ma prawo do błędu.
Ten topic jest bardzo ciekawy i dużo jest w nim pomysłów, więc może żeby z przełączniem tych wszystkich funkcji, dla samej prostoty obsługi po prostu zrobić nowe menu (zakładkę/okienko) w Kalendarz->Okno
Wtedy opcje regulacji wszelkich ustawień tej ikonki pogodowej byłyby w jednym miejscu (obecna pogoda (wraz z przystawkami), przyszłe fazy księżyca, wybór podpowiedzi)
Proponowałbym dodać jeszcze możliwość całkowitego wyłączenia ikonki pogodowej.
zielinski86 napisał:
przy informacjach dotyczących pogody
Korzystając z okazji, że już Admin założył topik o pogodzie, podczepię się tutaj aby nie tworzyć drugiego Topka, o co mi biega? Biega mi o to, aby Admin dodał do tego obrazka/ikonki
Możliwość łatwego odświeżenia tego okienka Np. przy pomocy prawokliku, prawym Myszy/kontekst ODŚWIEŻ, bo jak na razie, zeby odświeżyć, info na Ikonce muszę otwierać Okno Narzędzia wchodzić w informacje o pogodzie i klikać odśwież a tak było by szybko i bezboleśnie, co o tym myślicie?
Rumcajs napisał:
Możliwość łatwego odświeżenia tego okienka Np. przy pomocy prawokliku, prawym Myszy/kontekst ODŚWIEŻ, bo jak na razie, zeby odświeżyć, info na Ikonce muszę otwierać Okno Narzędzia wchodzić w informacje o pogodzie i klikać odśwież a tak było by szybko i bezboleśnie, co o tym myślicie?
A po co ci odźwieżanie tej ikonki? Jest odświeżana raz dziennie bo pogoda w ciągu dnia się nie zmienia... Po co masz odświeżać? No chyba że podczas uruchomienia kalendarza nie może się połączyć z pogodą i wtedy zostaje Ci ikonka pory dnia.
Poza tym ikonka pogody odświeża się automatycznie po zmianie daty (po północy).
DIESEL napisał:
A po co ci odźwieżanie tej ikonki?
A po to żeby było, skoro jest odświeżanie w "oknie Narzędzia" to widocznie do czegoś służy
Tak dokładnie podczas uruchamiania kompa i co za tym idzie KXP nie ma mozliwości zeby Pogoda pobrała dane z Sieci, bo wtedy nie ma połączenia z Netem.
A nie zawsze po nawiązaniu połączenia ( u mnie jeszcze ani razu) ikonka się odświeża automatyvcznie, więc dla tego ten prawoklik był by dla mnie dobrym rozwiązaniem
Ostatnio edytowany przez Rumcajs (01 kwi 2006, 13:36)
jarekryzyko napisał:
CAŁKOWICIE SIĘ Z TYM ZGADZAM!!! O to mi chodziło!!!
Ostatnio edytowany przez dżamper (28 cze 2006, 23:21)
jestem za.
Dodatkowo co do ikonki w rogu kalendarza (zamiast pogody/pory dnia) proponuje aby pojawiała się stale, nie tylko w nocy czy wieczorem- może to brzmi dziwnie ale czasami bardziej by mi osobiście to było na ręke niż np, możliwość oglądania pogody - może innym osobom też
Mnie też bardzo przydałaby się faza księżyca oraz jego godziny wschodu i zachodu. Przecież w każdym normalnym kalendarzu jest
fazy księżyca napisał:
Mnie też bardzo przydałaby się faza księżyca oraz jego godziny wschodu i zachodu. Przecież w każdym normalnym kalendarzu jest
Mi przydały by się fazy księżyca, bo lubię "trochę" astronomię więc jestem "ZA"
T610 napisał:
fazy księżyca napisał:
No ja też jestem ZA ponieważ tak jak T610 napisał ze lubi astronomie i ja tez lubie wię c jestem całkowicie ZA
piotrek_ck napisał:
T610 napisał:
fazy księżyca napisał:
No ja też jestem ZA ponieważ tak jak T610 napisał ze lubi astronomie i ja tez lubie wię c jestem całkowicie ZA
Ja też jestem ZA bo warto wiedzieć kiedy jest pełnia lub ciemna noc. Lubię takie gadźety mieć pod okiem.
Jestem za fazami księżyca, porami roku, za pokazywaniem ŚWIĄT RUCHOMYCH, np. WIELKANOC, BOŻE CIAŁO itp. Mogą być podane też święta inne, jak początek chińskiego, islamskiego i żydowskiego Nowego Roku i inne.
pozdrawiam - wojtek augustyn, zkwoj@wp.pl
Właśnie, wprowadzenie świąt ruchomych jest najbardziej potrzebne. Powinny byc również aktualne święta państwowe. Fazy księżyca warto mieć, dla wędkarzy, ogrodników, nocnych marków. Jeśli chodzi o podawane imieniny w Kalendarzu XP, to dziwne jest ich przypisanie do określonego dnia. Skąd te imieniny się wzięły w danym dniu, choć w wielu normalnych kalendarzach ich nie ma, za to są inne, których tu nie ma? Składam ludziom życzenia zgodnie z Kalendarzem XP, a ludzie mnie wyśmiewają i radzą zajrzeć do normalnego kalendarza.
- Jest tyle postów dotyczących Kalendarz XP. Ciekawe czy autor Kalendarza XP je czyta?
max17 napisał:
Ewentualnie możnaby zrobić w opcjach co ma być pokazywane w chmurce. Do wyboru było by:
[x] - on, [ ] - off
- [x] Pokazuj chmurkę // jesli wyłączone, pozostałe pola typu "disabled"
- [x] Data
- [x] Informacje o dniu
- [x] Wschód/zachód słońca itp.
- [x] Pogoda
- [x] Fazy księzyca
Opcje te można by umieścić pod buttonem np. "Ustawienia podpowiedzi" który pokazywał by się ( tak jak "Lista ostatnich tapet" ) po zaznaczeniu zakładki "Pogoda" w "Internet".
Tylko jest też 1 minus tego triku: dla nowych było by to zbyt skomplikowane i zanim by się połapali o co w tym wszystkim chodzi to by pewnie zrezygnowali....
jestem całkowicie ZA!
JESTEM ZA A NAWET PRZECIW XD. NIE NO, TAK NAPRAWDĘ, TAK NA POWAŻNIE TO JESTEM CAŁKOWICIE A NAWET WIĘCEJ NIŻ CAŁKOWICIE NA NIE, JESTEM PRZECIW. NIESTETY, ALE TEN POMYSŁ PRZYDA SIĘ JAK ŚWINI SIODŁO LUB JAK PIĄTE KOŁO U WOZU NIESTETY... /NIE MA LEPSZEGO, OD KALENDARZA ER CE CZWARTEGO, NIE MA LEPSZEGO, OD ER CECZKA CZWARTEGO/ /37.04 RC4/
Też jestem za, ciekawy pomysł
-----------------
www.zdrowie-publiczne.com.pl | www.zdrowie-publiczne.info