Nie jesteś zalogowany.
Witam!
Co pewien czas pojawia się na ShoutBox'ie potrzeba organizera w KXP. Lub przynajmniej terminarza. Postulowało o niego wielu użytkowników, proponując mniej lub bardziej rozbudowaną funkcjonalność owego narzędzia...
Jak sama nazwa programu mówi, Kalendarz XP jest podręcznym narzędziem do zarządzania swoimi terminami. (Takie były przynajmniej jego początki). Jest więc Alarm, są Imieniny czy Ważne daty... A brak za to jakichkolwiek notatek, które możnaby przypisać do danego dnia. To jest tak nieporęczne, że brak "terminarzowych" funkcji w programie o profilu kalendarza zakrawa na kuriozum. Niestety. Nie jest ani wygodne, ani szczęśliwe korzystanie z programu, który nie daje choćby minimum - ale za to pełnej funkcjonalności: Od zaznaczenia alarmu, do przypisania owemu zdarzeniu stosownej notatki.
Można chcieć rozbudowanych funkcji, jakie posiadają komercyjne organizery... Można też chcieć minimalnej - byleby zaspokoiła najważniejsze potrzeby...
Zapraszam do dyskusji! Jak byłoby najlepiej?
Popieram. Wprowadzenie dowolnych notatek do dnia a nawet godziny, + opcja wyświetlenia ich jako tzw. "żółta karteczka".
Ostatnio edytowany przez JaroU (19 kwi 2006, 06:13)
jestem w 100% za!!!!
JaroU napisał:
Popieram. Wprowadzenie dowolnych notatek do dnia a nawet godziny, + opcja wyświetlenia ich jako tzw. "żółta karteczka".
Skojarzenie terminarza z żółtymi karteczkami? - jak najbardziej!
- rodzaj terminu
- alfabetycznie
- data
- kiedy (za ile dni)
- częstotliwość i dzień tygodnia
- tytuł
- treść (pierwsze słowa notatki lub alarmu)
Okno to pozwalałoby nam też na edycję takich terminów: zmianę treści, czasu czy rodzaju (np. alarm zmieniamy w żółtą karteczkę).
Nie muszę też dodawać, że sam widok wszystkich takich terminów naraz i w jednym oknie dałby nam naprawdę komfortowy ogląd naszych obowiązków, na "jeden rzut oka". Bez mozolnego klikania z zakładki na zakładkę i rozwijania kolejnych list na tychże zakładkach.
A ja mam taką prośbę. Gdyby tak dało się w pozycji Alarm wprowadzić możliwość wpisania liczby dni, co ile ma się pojawiać alarm. Wielu moim znajomym i w dwóch firmach gdzie zainstalowałem ten program bardzo by to pomogło, np.:
tworzymy jakiś alarm, wybieramy godzine i np ukazywanie się go z jutrzejszą datą i co 14 dni (2 tygodnie) od jutra. Taka sprawa rozwiązała by masę spraw o których trzeba pamiętać a które odbywają się okresowo, ale nie co pełny miesiąc lub tydzień. Póki co wpisuję te pozycje do wykonania RAZ i jest to niesamowicie kłopotliwe co pewien czas tworzyć mase nowych wpisów na najbliższe kilka miesięcy. Sprawdzało by się to przy wszelkich opłatach i sprawunkach wykonywanych co 2, 3 tygodnie czy np. co 2 miesiące.
Skoro tyle poparcia to juz powinien byc on dodany jestem "ZA"
tez to popoieram przydał by sie jakiś notatnik !!!
popieram - właśnie o czymś takim pomyślałam. Przydałoby się napewno. Pozdrawiam
Jeszcze jedna propozycja którą wklejam bo niejako tego troche dotyczy (najwyżej prosze ją przenieść na nowy temat jeżeli moderator uzna inaczej)
Powinna być możliwość wybierania w terminach powiadomień które będą informować np:
-co tydzień
-w wybrane dni tygodnia
-co miesiąc
-co określoną ilość dni (tu może inne kobiety mnie zrozumieją :p)
Dziwne że nie poparłem pomysłu wcześniej...
odemnie duży +
Ostatnio edytowany przez DIESEL (11 lis 2006, 19:55)
wiwla napisał:
Jeszcze jedna propozycja którą wklejam bo niejako tego troche dotyczy (najwyżej prosze ją przenieść na nowy temat jeżeli moderator uzna inaczej)
Powinna być możliwość wybierania w terminach powiadomień które będą informować np:
-co tydzień
-w wybrane dni tygodnia
-co miesiąc
-co określoną ilość dni (tu może inne kobiety mnie zrozumieją :p)
to już jest w becie, będzie w kolejnej wersji stabilnej
aha - sorki dzięki
Myślę, że stworzenie organizera w KXP to nie jest zbyt dobry pomysł (kiedyś myślałem inaczej) Sądzę, że na rynku jest dużo organizerów, darmowych rzecz jasna, które w pełni do tego służą i są niezłe. uważam, że raz Organizer w jakiś sposób wydatnie obciąży pracę KXP, musiała by być w KXP przerobiona cała struktura, aby umozliwić obsługę baz danych (o ile dobrze pamiętam)
Polecam Wszystkim znany i ceniony, wersję darmową, Organizera DRaco Organizer Home, jest on Polski i darmowy i w stu procentach spełnia swoje zadanie, oferuje równierz inne opcje, ale to szczegół
Po szczeguły zapraszam tutaj->
http://www.dracosoftware.pl/php/applica … os=Windows
Pozdro
MAURYCY napisał:
wiwla napisał:
-co tydzień
-w wybrane dni tygodnia
-co miesiąc
-co określoną ilość dni (tu może inne kobiety mnie zrozumieją :p)to już jest w becie, będzie w kolejnej wersji stabilnej
Jestem za. Wówczas taka alplikacja będzie w pełni profesjonalna, bo tylko chyba tego jej brakuje.
Czy i kiedy planowane jest wydanie wersji z terminarzem, bądź notkami ?
Na początku wcale nie musi być to bardzo zaawansowane narzędzie, wystarczyły by notki na dowolny dzień + przypomnienia, można to zrobić w chwilę wykorzystując kod z modułu urodzin czy alarmu
Bardzo mi zależy na tym, prosiłbym o jakieś konkrety.
Dobrze by było żeby częstotliwość alarmu zrobić tak jak w google calender. wybrac co ile dni, tygodni, miesięcy ma się pojawiać. a nie tylko co 1 miesiąc
Mat napisał:
Dobrze by było żeby częstotliwość alarmu zrobić tak jak w google calender. wybrac co ile dni, tygodni, miesięcy ma się pojawiać. a nie tylko co 1 miesiąc
można tak wybierać, dostępne to jest w najnowszej wersji, do pobrania tu na forum.
Bardzo bym byla zadowolona z opcji NOTATEK. I zeby owa notatke mozna byloby oznaczyc w swoj sposob.
Czyli:
- stworzyc sobie wlasne oznaczenia np.: DO ZROBIENIA, DO KUPIENIA, PAMIETNIK, SPOTKANIE, LEKCJA.... i jakie kto tam jeszcze chce.
-napisana notatke oznaczamy sobie ktoryms ze stworzonych wczesniej oznaczen.
To po to by:
1- latwo mozna bylo wyszukiwac w historii,
2-kasowac tylko te niepotrzebne z przeszlosci
itd.
Generalnie to lubie sobie czasem nabazgrac cos w rodzaju pamietnika i najbardziej o to by mi chodzilo. Ale mysle ze takie SZYBKIE MYŚLI co tam w najblizszej przszylosci do zrobienia (szczegolnie z moja pamiecia ) bardzo by bylo pozadane.
A co do innych programow ORGANIZERÓW to owszem sa ciekawe i fajne ale chodzi o to aby miec wszytko POD RĘKĄ. Jak mam uruchomiony kalendarz i jednym rzutem oka widze ze dany dzien jest oznaczony innym kolorem to juz wiem ze cos tam jest. Nie chce miec uruchomionych paru programow i kazdy z osobna monitorowac. Miec jeden ale taki ktory zaspokaja wszytke potrzeby. A Kalendarz XP jest naprawde SWIETNY brak mi jedynie TEJ opcji.
Pozdrawiam wszytkich
yoanna napisał:
Bardzo bym byla zadowolona z opcji NOTATEK.
Możesz używać opcji ALARMU (wybierasz komunikat jako "okno" i można wpisać co się chce np. zakupy) lub WAŻNE DATY (wpisujemy hasło np. opłacenie tv) najlepiej włączyć wtedy opcję codzienne powiadomienie np. 3 dni przed wtedy kalendarz będzie przypominał o tym codziennie od 3 dni przed wydarzeniem .
Niestety nie ma opcji oznaczania "po swojemu" notatek (ale można wybierać ze zdefiniowanych)
Ostatnio edytowany przez myszor (10 gru 2009, 09:25)