Nie jesteś zalogowany.
Pojawiły się ostatnio na ShoutBox'ie propozycje przebudowy okna 'Narzędzia'. Jest to więc dobry moment, aby założyć na forum wątek temu poświęcony. Chcę na wstępie przypomnieć swoją propozycję przebudowy tego okna, którą swego czasu zaprezentowałem na SB. Nieco ją tylko teraz modyfikując.
Pragnę też, aby była punktem wyjścia nie tylko do komentarzy, ale też do zaproponowania przez użytkowników własnych pomysłów.
nawet fajne tylko ciekawe kto to wszystko przeczyta
Hmmm... Tak jakby narzucasz Zielińskiemu86 kierunek rozwoju KXP (Zrzuty ekranowe, Skróty klawiszowe, Żółte karteczki...)
Robal napisał:
nawet fajne tylko ciekawe kto to wszystko przeczyta
Przeczytałeś Ty, przeczytają może i inni.
Radek_PL napisał:
Hmmm... Tak jakby narzucasz Zielińskiemu86 kierunek rozwoju KXP (Zrzuty ekranowe, Skróty klawiszowe, Żółte karteczki...)
Każdy pomysł na SB czy na forum, to swego rodzaju narzucanie swojej wizji... Choć owszem, jest to propzycja śmiała i sam miałem wątpliwości, czy nie zostanie tak właśnie przyjęta, zwłaszcza przez Zielińskiego. Ale cóż, do odważnych... itd... No i nie dłubałem się nad tym, by se to tylko u siebie oglądać... A wątek założyłem aby zainicjować na forum dyskusję na ten temat. Na ShoutBox'ie posty znikają a wraz z nimi i pomysły. Tu mają szansę zostać na dłużej, aby Autor powybierał to, co mu odpowiada.
A będzie, jak będzie.
Zmiany rewolucyjne faktycznie No ale to w sumie zlepek różnych propozycji... Co z tego zostanie to się okaże. Ja jestam najbardziej za żółtymi kateczkami, skrótami i przechwytwaniem ekranu, a przeciwko umieszczeniu tam klonów.
A tak wogóle to proponowałem i ktos inny też żeby mozna dostosować część tych przycisków podobnie jak w menu kontekstowym KXP, czyli dodawć i uswac niektóre pozycje i zmieniać ich kolejność (zamiennie z niektórymi zakładkami wewnątrz okna narzędzi). Albo może tak jak w Menu Start W Windows XP: niektóre pozycje na stałe, a kilka zmiennych zależnych od częstotliwości używania z mozliwoscia przypięcia.
Ale zielinski86 pisał chyba że sama podmiana już niemozliwa jest...
JaroU napisał:
A tak wogóle to proponowałem i ktos inny też żeby mozna dostosować część tych przycisków podobnie jak w menu kontekstowym KXP, czyli dodawć i uswac niektóre pozycje i zmieniać ich kolejność (zamiennie z niektórymi zakładkami wewnątrz okna narzędzi). Albo może tak jak w Menu Start W Windows XP: niektóre pozycje na stałe, a kilka zmiennych zależnych od częstotliwości używania z mozliwoscia przypięcia.
Ech, to by było najlepiej! Ustawiamy sobie pozycje Narzędzi, jak tylko chcemy...
JaroU napisał:
Ale: zielinski86 pisał chyba że sama podmiana już niemozliwa jest...
I to, niestety, wnerwia! Pozostają tylko prośby: Zrób tak, albo tak... Tylko, czy byłoby możliwe, aby wszyscy byli z danej zmiany zadowoleni...?
Mufrid napisał:
I to, niestety, wnerwia!
Dlaczego zaraz wnerwia?
Mufrid napisał:
Pozostają tylko prośby: Zrób tak, albo tak...
Myślisz że groźby byłyby skuteczniejsze? , no nie wiem, nie wiem... , chyba nie będę próbował i przy prośbach pozostanę
Mufrid napisał:
Tylko, czy byłoby możliwe, aby wszyscy byli z danej zmiany zadowoleni...?
Nierealne - ani teraz ani nigdy IMO
Większość tu zawartych zmian popieram. No i udało mi się przeczytać wątek w końcu
Ostatnio edytowany przez JaroU (28 kwi 2006, 19:08)
JaroU napisał:
Mufrid napisał:
Pozostają tylko prośby: Zrób tak, albo tak...
Myślisz że groźby byłyby skuteczniejsze? , no nie wiem, nie wiem... , chyba nie będę próbował i przy prośbach pozostanę
Jakie groźby?? Dopadła cię mania prześladowcza, czy co? Owszem, trudno dogodzić wszystkim, dlatego pozostają prośby, z niewiadomą ich spełnienia. Lepiej byłoby, gdyby każdy zrobił sobie jak chciał wygląd Narzędzi. Ale skoro tego nie można - to można proponować zmiany. Co czynię...
JaroU napisał:
Większość tu zawartych zmian popieram. No i udało mi się przeczytać wątek w końcu
Dziękuję!
Przydała by się też możliwość sklaowania okna ( w tym maksymalizacja) i czcionek. Ja mam ten problem bo mam wysoką rozdzielczość ekranu i podniesiony rozmiar czcionki do 150% co nieco rozsypuje widok czcionek w programie. Tak jak to widać na zrzucie - poobcinane teksty ( Ups nie wiem jak na forum wrzucić grafikę, więc zrzutu nie będzie).
Ja mam ten sam problem, pracuje na laptopie z rozdzielczoscia matrycowa 1400x1050 i large font,
w zwiazku z tym w Narzedziach z albo mi jeden element np jakies pole txt zaslania napis ktory jest nad nim, albo co gorsze, gdy jest wiecej opcji w danej zakladce to nie mam do nich dostepu bo sa poza ramka na dole. Przydaloby sie wiec odblokowac size okna.
Oprocz tego respect dla autora programu za prace, program jest bardzo fajny i przydatny.
Pozdrawiam
Paweł "Ziela" Zieliński
Ziela napisał:
Ja mam ten sam problem, pracuje na laptopie z rozdzielczoscia matrycowa 1400x1050 i large font,
w zwiazku z tym w Narzedziach z albo mi jeden element np jakies pole txt zaslania napis ktory jest nad nim, albo co gorsze, gdy jest wiecej opcji w danej zakladce to nie mam do nich dostepu bo sa poza ramka na dole. Przydaloby sie wiec odblokowac size okna.
pracuje na tej samej rozdzielczości, też laptop, ale niestety zrezygnowałem z powiększania czcionki z tych właśnie opisanych przez Ciebie problemów. Ale to nie tylko w KXP tak się dzieje, spotkałem wiele programów w których np.opcje/ustawienia były niedostępne/niewidoczne w całości i dlatego mam czcionkę 100%
MAURYCY: według mnie wina kompozycji w windowsie
-zmień kompozycje i powiedz czy się poprawiło
edit. sorki odniosłem się tylko do twojego posta a nie przeczytałem wcześniejszych
Ostatnio edytowany przez WRON3K (02 lut 2007, 21:57)
WRON3K napisał:
MAURYCY: według mnie wina kompozycji w windowsie
-zmień kompozycje i powiedz czy się poprawiło
tu nie o to chodzi. ja wiem co daje zmiana VS i jakie mogą być jej konsekwencje tu chodzi o zmianę wielkości czcionki w parametrach wyświetlacza (nie VS) po to, by przy wyższych rozdzielczościach ekranu można było uzyskać większą czcionkę, zdecydowanie większą niż można "wyciągnąć z VS". Ale niestety kosztem wieeelu programów.. Trzeba psuć oczka patrząc na małe literki..
Pomysł za
Dobry pomysł
Jest już rok 2010 a w najnowszej wersji Kalendarza XP 37.04 RC4 nadal nie ma Skrótów Klawiszowych czy choćby Zrzutów Ekranu. Ale za to nadal są te bezsensowne Napędy CD/DVD i równie bezsensowny jak dla mnie Tapeter.
Po co robić tyle szumu o tą telewizję internetową, skoro i tak ona nie działa (przynajmniej u mnie żadna stacja nie działa)?
A ten cały Menadżer M3U zamieniłbym na Odtwarzacz muzyki, a Radio bym bardziej ROZBUDOWAŁ.
Żółte karteczki - przydatne, ale czy będą, nie wiadomo.
Skróty klawiszowe to bardzo dobry pomysł, ale zrzuty ekranu lepsze.
Teraz dorzucę coś od siebie:
Można by zrobić taką zakładkę "Marcin Zieliński" a w niej umieścić wszystkie programy autorstwa Marcina Zielińskiego i jeszcze linki do nich, żeby można je było pobrać i zainstalować jako oddzielny program. Oczywiście wszystkich programów być nie musi, np. nie musi być Kreatora Instalatora UHA, Fotosik Menedżer by się przydał, Wrzuta Uploader też, Tipser - jest wersja OnLine, ale Marcin Zieliński też by mógł go gdzieś tam wpakować, Screen Capture też by się przydał, o ile nie będzie owej nowej zakładki Zrzuty ekranowe/ekranu, LNK Folder jest zupełnie niepotrzebny i jeszcze Kalkulator Kosztów Allegro moglby być. Pozdrawiam.
Zgadzam sie z proponowanymi zmianami w 100% .
-
Ostatnio edytowany przez kubex (08 lis 2011, 10:03)