forum.kxp.pl

Nie jesteś zalogowany.

#1 01 cze 2006, 23:15

max17
VIP [BETATESTER]
Posty: 214
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

[Alarm] - udogodnienie

http://img529.imageshack.us/img529/7872/kxpalarm9gy.png
Po kliknięciu na button "Kiedy..." wyskoczy nam menu takie jakie jest poniżej. Teraz po wybraniu dowolnej pozycji czas alarmu jest ustawiany automatycznie względnie do czasu aktualnego w polach po lewej od buttona. Po wybraniu "Własne..." pokazywało by się okienko w którym wybieramy ręcznie za ile miesięcy, tygodni, dni, godzin, minut itp. itd.
Proszę o komentarze...

Ostatnio edytowany przez max17 (06 cze 2006, 17:26)


http://v3.mfo.iswift.eu/banner1c.jpg
http://mfo.iswift.eu/obraz726.jpg

Offline

 

#2 02 cze 2006, 00:00

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: [Alarm] - udogodnienie

Pomysł genialny cool

Dodałbym jeszcze przed pozycją "Za 10 min." ustawienie aktualnego czasu, czyli pozycja "Teraz".




I jeśli już jesteśmy przy udogodnieniach Alarmu, to zacytuję fragment e-maila od jednego z użytkowników programu:

Aazrane napisał:

kiedy chcę przejrzeć zdezaktualizowane (z czerwonym X) alarmy, muszę wykonać zbyt wiele czynności: wcisnąć Edytuj, a potem Alarm Aktywny i dopiero wtedy widzę treść alarmu, wiedząc czy to jest ten który chcę edytować. Lepiej gdyby było inaczej: treść alarmu powinna być widoczna od razu po wybraniu go z listy.

Offline

 

#3 02 cze 2006, 00:27

max17
VIP [BETATESTER]
Posty: 214
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: [Alarm] - udogodnienie

zielinski86 napisał:

I jeśli już jesteśmy przy udogodnieniach Alarmu, to zacytuję fragment e-maila od jednego z użytkowników programu:

Aazrane napisał:

kiedy chcę przejrzeć zdezaktualizowane (z czerwonym X) alarmy, muszę wykonać zbyt wiele czynności: wcisnąć Edytuj, a potem Alarm Aktywny i dopiero wtedy widzę treść alarmu, wiedząc czy to jest ten który chcę edytować. Lepiej gdyby było inaczej: treść alarmu powinna być widoczna od razu po wybraniu go z listy.

Jak udogadniamy to wszystko! W sumie trzeba tylko kilknąć "Edytuj" ale będzie to lepiej niż jest teraz...

Tylko kiedy beta...hmm


http://v3.mfo.iswift.eu/banner1c.jpg
http://mfo.iswift.eu/obraz726.jpg

Offline

 

#4 02 cze 2006, 00:48

JaroU
VIP
Posty: 78
Dołączył: 11 Apr 2006

Re: [Alarm] - udogodnienie

max17 Bardzo przydatne !! Popieram wszelkie działania zmierzające do ograniczenia kliknięć myszą (bo mam bezprzewodową wink ). Czy ta lista miałaby się tylko w dół rozwijać? bo jak okno narzędzi jest na samym dole albo częściowo schowane nawet, jak sie przesunie wczescniej to by lista nie była widoczna cała tez? A gdyby tak w bok od przcisku "Kiedy"... Można by dodać wtedy jeszcze kilka pozycji np. 5,10,15.20,30,40,50min, 1,2,3,4,5,6 godz. + 3 m-ce (kwartał).

zielinski86 zgadzam się z uzytkownikiem który napisał e-mail. Ciężko znaleź teraz alarm tylko po samych terminach włączenia się i ikonkach.
Dobrze by było żeby przy przewijaniu dostępnych alarmów wczesniej ustawianych w oknie pojawiało się wszystko co w nim było ustawione bez przyciskania edycji, ale mogłoby być tylko w podglądzie (szare), czyli nieaktywna edycja az do aktywowania.

Albo przy przewijaniu alarmów z listy żeby treść komunikatu się pojawiała (jeśli była ustawiona) jako dymek po najechaniu na dany alarm z rozwijanej listy. (ale w 'combo boxie' chyba tak nie można)

Też wolałbym żeby mozna wtedy aktywować aktualnie widoczny alarm tylko zaznaczając 'Alarm aktywny' i żeby bez przycisku 'Zmień wybrany alarm z list' mozna od razu edytować, a zmiany dopiero po przyciśnięciu 'Zastosuj'

Offline

 

#5 02 cze 2006, 19:01

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: [Alarm] - udogodnienie

JaroU napisał:

Czy ta lista miałaby się tylko w dół rozwijać?

Będzie to działało na zasadzie menu kontekstowego (takie jak są w menadżerze m3u do przycisków), czyli jak na dole nie będzie miejsca to wyświetli się automatycznie tak, aby było całe widoczne.

JaroU napisał:

Dobrze by było żeby przy przewijaniu dostępnych alarmów wczesniej ustawianych w oknie pojawiało się wszystko co w nim było ustawione bez przyciskania edycji, ale mogłoby być tylko w podglądzie (szare), czyli nieaktywna edycja az do aktywowania.

Mniej więcej tak planuję to zrobić.

Offline

 

#6 04 cze 2006, 00:52

max17
VIP [BETATESTER]
Posty: 214
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: [Alarm] - udogodnienie

zielinski86 napisał:

Dodałbym jeszcze przed pozycją "Za 10 min." ustawienie aktualnego czasu, czyli pozycja "Teraz".


W sumie w jakim celu miałoby być opcja "Teraz"?

Przecież alarmu chyba nikt nie będzie ustawiał na "teraz".

Chyba, że jest to w jakimś innym celu, ale mi się wydaje to zbędne...


http://v3.mfo.iswift.eu/banner1c.jpg
http://mfo.iswift.eu/obraz726.jpg

Offline

 

#7 04 cze 2006, 13:20

JaroU
VIP
Posty: 78
Dołączył: 11 Apr 2006

Re: [Alarm] - udogodnienie

max17 napisał:

W sumie w jakim celu miałoby być opcja "Teraz"?

Przecież alarmu chyba nikt nie będzie ustawiał na "teraz".

Chyba, że jest to w jakimś innym celu, ale mi się wydaje to zbędne...

Wiadomo że na teraz się nie ustawia alarmu. Dajesz dobre propozycje czasami a nie możesz sobie tego wyobrazić? Obecnie przycisk "Teraz" też jest, ale nie kozystasz chyba zbyt często z alarmu skoro nie znasz jego zastosowania tongue
- np. wybierasz z listy dawniejszą datę alarmu, edytujesz, dajesz "Teraz" i juz tylko skorygować  wystarczy, jak za niedługo ma być alarm to nie trzeba juz roku, miesiąca zmieniać ręcznie albo godziny nawet
- albo podczas ustawiania alarmu przewijasz sobie w oknie podglądu daty dowolnie dni, miesiące, lata, coś na przykład tam chcesz sobie zobaczyć i potem wracasz do teraźniejszości szybko przez "Teraz"

Czy jako przycisk, czy pozycja w liście "Teraz" musi być. Chyba TERAZ już wiesz... wink

edit: w zasadzie jak będą predefiniowane czasy to np. wybranie za 5min. czy za 10 min. też chyba będzie ustawiać alarm względem teraźniejszości a nie usawienia aktualnego (np. edytowanego alarmu), więc niby obyło by się bez "Teraz" ale ta pozycja nie zaszkodzi, nie wszyscy mogą na to wpaść ze wybranie ustawienia za 10 min. tez ich przeniesie do teraźniejszości, jak ktos chce inny niż dostępne na liście czas dać, a to jest jednoznaczne i czytelne. "Teraz" i już.

Ostatnio edytowany przez JaroU (04 cze 2006, 13:29)

Offline

 

#8 04 cze 2006, 13:23

pro
VIP
Posty: 32
Dołączył: 27 Mar 2006
Skąd: Łódź

Re: [Alarm] - udogodnienie

max17 napisał:

W sumie w jakim celu miałoby być opcja "Teraz"?

"Teraz" jest po to że jakgdyby aktualizuje Ci czas, aby szybciej móc go ustawić. Zauważ że podczas gdy chcemy ustawić alarm jeśli jest nawet nieaktywny to wskazuje date i czas uruchomienia kompa. I jeśli włączyliśmy go dajmy na to o godz. 12 a obecnie jest 22 a alarm chcemy ustawić na 22.05 przycisk "Teraz" skraca nam czas ustawienia godziny, szybciej jest bowiem z 22 na 22.05 (przy użyciu "Teraz") niż z 12 na 22.05 (bez użycia "Teraz").
Sory za tak dokładne tłumaczenie wink


Życie - pyk, lufa - pyk...

Offline

 

#9 04 cze 2006, 14:18

JaroU
VIP
Posty: 78
Dołączył: 11 Apr 2006

Re: [Alarm] - udogodnienie

Jak juz przy alarmie jesteśmy to cos takiego też by przyspieszyło ustawianie:
http://images4.fotosik.pl/41/97639b0d84b70282.png
nie trzeba by klikać z godzin na minuty i odwrotnie (ok. 15 pikseli więcej, można by na przykład przycisk "Teraz" zminiejszyć, albo ten przycisk co w propozycji jaką dał max17

max17 ja bym nazwał ten twój przycisk: "Wykonaj za:"

Ostatnio edytowany przez JaroU (04 cze 2006, 14:23)

Offline

 

#10 05 cze 2006, 16:36

DIESEL
VIP
Posty: 116
Dołączył: 26 Mar 2006

Re: [Alarm] - udogodnienie

JaroU napisał:

max17 ja bym nazwał ten twój przycisk: "Wykonaj za:"

I jak by to wyglądało... klikasz na Wykonaj za: i z menu wybierasz Teraz?? Jakoś to dziwnie by wyglądało.
Ale ogólnie pomysł wspaniały. Jak najbardziej ZA


Nie wsyzstko co tanie jest złe, ale nie wszystko co droższe jest lepsze, za to kradzione nie tuczy...
A za darmo tyko w programie http://img.delphisoft.org/img02.png
http://dieselxxxx.w.interia.pl/userbar.gif

Offline

 

#11 07 cze 2006, 09:50

Radek_PL
VIP
Posty: 8
Dołączył: 01 May 2006
Skąd: 35°N 139°E

Re: [Alarm] - udogodnienie

GENIALNE! Proponowałbym jeszcze dodać powtarzanie np. po uruchomieniu komputera, po wykonaniu alarmu itp. (tak, żeby można było ustawić liczbę powtórzeń oraz nieskończoność)


http://hidentity.org/hid/PL810520.gif
http://img.delphisoft.org/img03.png
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

Offline

 

#12 10 cze 2006, 19:02

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: [Alarm] - udogodnienie

max17 napisał:

Po kliknięciu na button "Kiedy..." wyskoczy nam menu takie jakie jest poniżej.

Wykonane

Offline

 

Stopka forum