forum.kxp.pl

Nie jesteś zalogowany.

#1 04 cze 2007, 18:01

RC4
Gość

Panel RAM I SWAP

W kompie mam 3GB ramu, kalendarz xp widzi tylko 2GB ram. Czemu nie widzi tego trzeciego??
Odnosnie SWAP mam ustawione 4607 a pokazuje mi 0 albo 4096 ?? neutral

 

#2 04 cze 2007, 19:54

piotrek_ck
Gaduła
Posty: 188
Dołączył: 03 Apr 2007
Skąd: Świętokrzyskie, Kielce

Re: Panel RAM I SWAP

RC4 napisał:

W kompie mam 3GB ramu, kalendarz xp widzi tylko 2GB ram. Czemu nie widzi tego trzeciego??
Odnosnie SWAP mam ustawione 4607 a pokazuje mi 0 albo 4096 ?? neutral

Oj...No to dziwnie...! neutral hmm hmm
Wyślij fotkę..!

Offline

 

#3 13 cze 2007, 15:26

RC4
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

 

#4 13 cze 2007, 21:23

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

W menadżerze zadań:
Pamięć zadeklarowana - Limit (podzielona przez 1024, bo KB) powinna być taka sama jak "razem" SWAP z hinta w KXP,
Pamięć zadeklarowana - Razem (podzielona przez 1024, bo KB) powinna być taka sama jak "zajęte" SWAP w KXP.
Wartość pamięci wirtualnej w Opcjach wydajności nie ma znaczenia.
http://images11.fotosik.pl/77/8f3cdaa20654d161.png

Sprawdź czy menadżer zadań pokazuje normalne dane czy 0.

Offline

 

#5 15 cze 2007, 18:12

RC4
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

menadżer zadań pokazuje normalne dane:/

foto

http://www.imagebox.pl/img/15062007090702.jpg

 

#6 16 cze 2007, 12:23

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

W ciągu najbliższych kilku dni spróbuję to naprawić. Możesz napisać do mnie maila i podać swoje GG, to wtedy prześlę ci poprawioną wersję do sprawdzenia czy wszystko OK.

Offline

 

#7 30 sty 2008, 18:21

Skalak
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

Mam podobny problem mam 4 gb ram. Zainstalowane 4 kości ramu 2 zestawy ddr2 dual 2x 1 gb i kalendarz użycie ramu i swap pokazuje mi 0 jak miałem 1 taki zestaw kości wszystko było ok W właściwościach systemu widzę że mam tylko 3,5 gb wiec też tu coś jest nie tak.  Da coś rade zdziałać żeby kalendaz pokazywał zużycie takie jakie jest naprawde.
Poniżej linki do screnów:
http://img295.imageshack.us/my.php?imag … ap1qd6.jpg
http://img144.imageshack.us/my.php?imag … ap2bb4.jpg
http://img135.imageshack.us/my.php?imag … ap4xx5.jpg
http://img212.imageshack.us/my.php?imag … ap3bn6.jpg

 

#8 30 sty 2008, 22:44

MAURYCY
VIP - BetaTester
Posty: 166
Dołączył: 10 Sep 2006
Skąd: Katowice
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

skalak XP nie pokaże ci więcej niż 3,5 GB...


http://r2.fodey.com/164416fe2ecc74afab1f3866097cb28f3.1.gif
http://i15.tinypic.com/540hk5h.jpg

Offline

 

#9 30 sty 2008, 23:37

Skalak
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

MAURYCY napisał:

skalak XP nie pokaże ci więcej niż 3,5 GB...

Mam sie przesiasć na Viste ale czekam aż wypuszczą oficjalny sp1 a to już powinno niedługo nastąpić.

 

#10 31 sty 2008, 00:25

MAURYCY
VIP - BetaTester
Posty: 166
Dołączył: 10 Sep 2006
Skąd: Katowice
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

Vista 32 bit też nie wink przynajmniej bez SP1

Ostatnio edytowany przez MAURYCY (31 sty 2008, 00:25)


http://r2.fodey.com/164416fe2ecc74afab1f3866097cb28f3.1.gif
http://i15.tinypic.com/540hk5h.jpg

Offline

 

#11 01 lut 2008, 14:58

Skalak
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

MAURYCY napisał:

Vista 32 bit też nie wink przynajmniej bez SP1

Ale vista z sp1 chyba będzie już potrafiła obsłużyć 4 gb pamieci.


With SP1, Windows Vista will report the amount of system memory installed rather than report the amount of system memory available to the OS. Therefore 32-bit systems equipped with 4GB of RAM will report all 4GB in many places throughout the OS, such as the System Control Panel. However, this behavior is dependent on having a compatible BIOS, so not all users may notice this change.

http://technet2.microsoft.com/windowsvi … x?mfr=true

 

#12 05 lut 2008, 16:14

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

Skalak napisał:

kalendarz użycie ramu i swap pokazuje mi 0

Prawdopodobnie następna wersja będzie miała to naprawione.

Offline

 

#13 05 lut 2008, 23:19

Skalak
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

Czekam z niecierpliwością na kolejną wersję i trzymam kciuki bo kalendarz xp to super programik używam go już przeszło 3 lata i aż do tej pory sie na nim nie zawiodłem.

 

#14 04 mar 2008, 16:38

RC4
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

przesłana wersja działa poprawnie. cool

 

#15 05 mar 2008, 00:36

skalak
Bywalec
Posty: 17
Dołączył: 05 Mar 2008

Re: Panel RAM I SWAP

RC4 napisał:

przesłana wersja działa poprawnie. cool

Też bym chciał dostać poprawioną wersję kalendarza xp do przetestowania.

Offline

 

#16 02 kwi 2008, 21:02

Baczu
Nowy
Posty: 1
Dołączył: 10 Nov 2006

Re: Panel RAM I SWAP

Witam.
Wlasnie zauwazylem podobny problem u siebie.
Czy moglbym takze prosic o te poprawiona wersje programu.
BTW Program - extra klasa
Pozdrawiam

Offline

 

#17 03 cze 2008, 11:32

skalak
Bywalec
Posty: 17
Dołączył: 05 Mar 2008

Re: Panel RAM I SWAP

Wczoraj zainstalowałem Viste sp1 64 bit w kompie siedzi 4 gb ram i kalendarz XP w tym systemie wyświetla wszystko prawidłowo wcześniej na systemach 32 bitowych miał z tym problemy niezależnie czy to XP sp2, sp 3 czy Vista sp1  tutaj macie scren
http://img108.imageshack.us/img108/1221/kalendarzxpvista64bitfk3.th.jpg
Na systemach 32 bitowych system nie rozpoznaje prawidłowo powyżej 3,5 gb pamięci i jest to przyczyną tego że kalendarz XP  nieprawidłowo wyświetla info o zajętej pamięci jeżeli ma jej ktoś więcej jak 3,5 gb

Ostatnio edytowany przez skalak (03 cze 2008, 11:34)

Offline

 

#18 02 paź 2008, 12:43

ziel
Admin
Posty: 380
Dołączył: 26 Mar 2006
Serwis

Re: Panel RAM I SWAP

Zamieszczam poprawiony plik wysłany do użytkownika RC4:

http://www.voila.pl/270/lhw2u/?1 - nie jest to instalator, tylko plik do podmiany.

Offline

 

#19 17 paź 2008, 20:22

skalak
Bywalec
Posty: 17
Dołączył: 05 Mar 2008

Re: Panel RAM I SWAP

ziel napisał:

Zamieszczam poprawiony plik wysłany do użytkownika RC4:

http://www.voila.pl/270/lhw2u/?1 - nie jest to instalator, tylko plik do podmiany.

THX na pewno sie przyda obecnie mam jako główny system mam Viste 64 bit ale sprawdze na  zapasowym xp. Jak sprawdze to napisze czy wszystko ok.


Przetestowane
Obecnie na xp kalendarz widzi prawidłowo moje 4 gb ram i podaje prawidłowe zużycie pamięci ram oraz pamięci wirtualnej everest pokazuje identyczne dane wiec wszystko ok Co do visty 64 bit (32 bit nie testowane bo nie posiadam ale myślę że też powinno pomóc)  to plik ten poprawia pokazywanie pamięci wirtualnej SWAP obecnie jest pokazywana prawidłowa ilość wcześniej pokazywało 0.

Ostatnio edytowany przez skalak (20 paź 2008, 00:22)

Offline

 

#20 04 lut 2009, 15:36

malin
Nowy
Posty: 2
Dołączył: 30 Jan 2007

Re: Panel RAM I SWAP

Po podmiance pliku wyświetlanie ilosci pamięci działa dobrze nawet na Windows7 64 bit - co ciekawe nawet gdy kalendarz nie jest aktywny sentencja i inne wiadomosci przewijaja sie plynnie. W windows xp, płynnie juz nie jest, ale też działa...
http://festool.net.pl//_var/edytor//kal-7.jpg

Offline

 

#21 05 lut 2009, 13:46

mnb
Gaduła
Posty: 104
Dołączył: 30 Nov 2008
Skąd: Wałcz

Re: Panel RAM I SWAP

Ale z problemem to jak dla mnie kxp jest przystosowany do windows XP.  Windows 7 ma problemy.

Ostatnio edytowany przez mnb (08 sty 2012, 13:43)


Wracam po latach i poprawiam ortografię!
Nie przyznaję się do postów sprzed 2011!

Offline

 

#22 20 lut 2009, 23:48

skalak
Bywalec
Posty: 17
Dołączył: 05 Mar 2008

Re: Panel RAM I SWAP

malin napisał:

Po podmiance pliku wyświetlanie ilosci pamięci działa dobrze nawet na Windows7 64 bit - co ciekawe nawet gdy kalendarz nie jest aktywny sentencja i inne wiadomosci przewijaja sie plynnie. W windows xp, płynnie juz nie jest, ale też działa...

Potwierdzam mi rownierz kalendarz xp dziala bezproblemowo pod Windows 7 64 bit

Ostatnio edytowany przez skalak (20 lut 2009, 23:53)

Offline

 

#23 26 kwi 2009, 23:51

lotnik
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

czy może mi ktoś wysłać tą poprawioną wersję tego kalendarza? bo też mam ten problem sad

 

#24 27 kwi 2009, 12:00

lotnik
Gość

Re: Panel RAM I SWAP

baltoszek@gmail.com

 

#25 27 kwi 2009, 23:50

skalak
Bywalec
Posty: 17
Dołączył: 05 Mar 2008

Re: Panel RAM I SWAP

lotnik zajrzyj tu http://ul.to/t1bc6l nie jest to instalator, tylko plik do podmiany.

Offline

 

Stopka forum